Toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne

toplotna črpalka sanitarna vodaToplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode deluje nekoliko drugače kot običajne toplotne črpalke za ogrevanje prostorov in so tudi cenovno veliko dostopnejše. Prihranek energije pri ogrevanju sanitarne vode s toplotno črpalko je občuten, zato se nakup takšne toplotne črpalke še kako zelo izplača. S tovrstno toplotno črpalko se lahko tudi ohlajuje nekatere manjše prostore, kot sta prostor za ozimnico ali klet.

Za hlajenje večjih prostorov toplotne črpalke, ki so sicer namenjene segrevanju sanitarne vode, niso ustrezne. Segrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko postaja zadnja leta vse bolj priljubljeno in prodaja tovrstnih toplotnih črpalk vse bolj narašča. Kot smo že omenili, je cena črpalke za ogrevanje sanitarne vode dokaj ugodna. Cene se pričnejo nekje pri tisoč evri in zrastejo vse tja do dva tisoč evrov ali še več. Seveda je cena takšne toplotne črpalke odvisna od samega proizvajalca, kakovosti, velikosti in tudi same moči toplotne črpalke.

Za štiričlansko družino bo dovolj toplotna črpalka z volumnom okrog 200L, saj bo takšna črpalka v uglednem času segrela zadostno količino sanitarne vode. Seveda obstajajo tudi toplotne črpalke za segrevanje sanitarne vode drugačnih volumnov. Tudi manjše, večinoma pa večje. Proizvajalci nanje običajno nudijo tudi dolgo garancijo, zato se ni bati, da bi vaša črpalka postala naprava z dragimi popravili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *