Kako pogosto se polni robotska kosilnica?

Pri nakupu robotske kosilnice je en izmed pogostih pomislekov prav ta, da avtonomija delovanja ne bo zadoščala za učinkovito in brezskrbno samodejno košenje domače zelenice. Je ta skrb upravičena? Vse je odvisno od okoliščin, ki odločajo o tem, kako zmogljivo robotsko kosilnico bomo potrebovali. Gotovo se na trgu najde pravi izdelek za še tako zahtevne in obsežne površine, po drugi strani pa je gotovo res tudi to, da od osnovnih modelov ne moremo pričakovati neomejenega delovanja in bo morala kosilnica nekaj več časa preživeti parkirana na polnilni postaji. Robotske kosilnice večinoma poganjajo litijeve baterije, ki imajo impresivno kapaciteto in se hitro polnijo.

Kljub temu v kompaktni velikosti in spričo zahtevnih potreb pametnih kosilnic ponujajo le omejeno trajanje delovanja, ki je odvisno od same baterije in delovanja kosilnice, torej v veliki meri od tega, kateri model vzamemo za primer. Ne moremo pa pričakovati večdnevnega neprekinjenega delovanja, tudi več ur kosilnica verjetno ne bo zdržala – veliko bolj verjetno je, da bo po uri ali dveh dela že zapeljala na polnilno postajo.

Same številke morda niso posebej prepričljive – dve uri delovanja na primer ne izgleda tako veliko, še posebej ne za robotsko kosilnico, od katere bi pričakovali brezhibno in nemoteno delovanje. A prav s tega vidika sodobne robotske kosilnice učinkovito nadoknadijo pomanjkljivosti pri kapaciteti baterije – vprašanje, kako pogosto se polni robotska kosilnica, je skorajda brezpredmetno, če naprava zmore vzdrževati perfektno pokošeno zelenico.

Kosilnica je namreč pri delovanju povsem samostojna, zato s polnjenjem nimamo dela. Kar sama se bo vrnila na polnilno postajo in nato nadaljevala z delom, tako da niti ni pomembno, kako pogosto se polni. Če deluje skozi cel dan in celo noč, bo bržkone brez težav učinkovito opravila svoje delo, in to povsem brez posegov lastnika. Pa tudi, če ji čas delovanja omejimo na druge termine, kapaciteta baterije verjetno ne bo problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *