Podarimo primerno poslovno darilo

katero-poslovno-dariloPoslovno darilo, ki ga podarimo, bi moralo biti po okusu obdarjenca in ne okusu podjetja, ki ga podarja kajti tako obstaja veliko večja verjetnost, da bo prejemnik darila res vesel, saj bo izbrano zanj in bo imelo verjetno tudi uporabno vrednost. Toda problem je, če je obdarjencev zelo veliko. V takšnem primeru je seveda zelo težko izbirati darila za vsakega prejemnika posebej. V tem primeru se podjetja odločijo za nakup večih cenovnih razredov daril, odvisno seveda od prejemnikov, ki bodo darila prejeli.

Običajno je vrednost poslovnega darila povezana s položajem prejemnika darila v hierarhiji podjetja. Poslovno darilo, ki ga podarimo, mora ustrezati tudi namenu za katero ga podarimo. Če recimo podarimo darilo v zahvalo po 30 letih sodelovanja, bomo verjetno podarili trajnejše darilo v večjo vrednostjo, ki bo hkrati tudi uporabno, npr. poslovno uro. V kolikor podarimo darilo kakšnemu dobro poznanemu poslovnemu partnerju, ki praznuje 40-letnico je lahko takšno darilo tudi smešno. Prejemnika darila je vsekakor dobro poznati. Verjetno ni potrebno poudarjati, da je popolnemu abstinentu nesmiselno podariti drago steklenico konjaka. Nekomu, ki se prek vikenda rad sprošča s hojo po hribih, lahko podarimo kakšen kos pohodniške opreme, ki mu bo prišel prav in ga bo z veseljem uporabljal, darilo pa ga bo pri tem ves čas spominjalo na podjetje oz. osebo iz podjetja, ki mu je darilo podarila. Po drugi strani je lahko isto darilo za nekoga, ki se popolnoma nič ne rekreira popolnoma neprimerno.

Zatorej je pri obdarovanju vsekakor dobro poznati navade in želje obdarjenca, saj ga lahko le tako res iskreno presenetimo in se mu vtisnemo v spomin. Po drugi strani so promocijska darila čisto nekaj drugega. Tu ne gre za osebno noto ampak predvsem za pospeševanje prodaje podjetja, ki darila podeljuje. Običajno so promocijska darila veliko cenejša, velikokrat tudi cenena. V večini primerov so opremljena z logotipom podjetja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *