Kislo zelje

Kislo zelje je zelo hranljivo in zdravo živilo. Kislo zelje zagotavlja probiotike in vitamin K2, ki so znani po svojih pozitivnih učinkih na zdravje. Uživanje kislega zelja vam lahko pomaga okrepiti imunski sistem, izboljšati prebavo, pomaga zmanjšati tveganje za nekatere bolezni in pomaga celo hujšati. Kislo zelje je v bistvo fermentirano zelje. Že tisočletja ga uživajo zaradi njegovih probiotičnih koristi in je bogat z vitamini C, B, A, K in različnimi minerali. Kislo zelje ima hrustljavo teksturo, je preprosto živilo ter tudi cenovno zelo ugodno.

Kako se lotiti kisanja zelja doma, da bomo imeli domače kislo zelje? Kislo zelje bomo potem lahko uporabili za kakšen segedin golaž, kot prilogo k svinjski krači ali pa ga dodali k hrenovki v hod dog. Proces kisanja je v bistvu preprost postopek, je pa tudi res, da traja kar precej časa in da se nam lahko med kisanjem zelje tudi pokvari. V kolikor pa nam postope kisanja uspe, bomo lahko domače kislo zelje jedli še mesece.

Vse, kar morate storiti ko se lotite fermentiranja zelja je, da zeljne glave očistite in naribate, nato pa naribano zelje zmešate s soljo. Vse skupaj je potem potrebno preložiti v posodo v kateri se bo zelje kisalo. Zelje bo med fermentacijo sproščalo tekočino in se kisalo. Ko so bakterije potopljene v slanico, začnejo pretvarjati sladkorje v zelju v mlečno kislino; to je naravni konzervans, ki zavira rast škodljivih bakterij. Sam postopek fermentacije je zelo zanesljiv in varen, fermentirano kislo zelje pa lahko mesece hranimo pri kletni temperaturi. Ta proces fermentacije poleg konzerviranja zelja spremeni tudi v nekaj neverjetno okusnega in mu daje dodatne koristi za zdravje – fermentirano kislo zelje vsebuje veliko istih zdravih probiotikov kot skodelica jogurta. Kislo zelje je varno za uživanje v vsaki fazi postopka, zato ni pravega minimalnega ali največjega časa fermentacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *