IR paneli za izjemno učinkovitost ter ugodje

ogrevanje infra paneliZagotovo ste že slišali za IR panele oziroma za IR ogrevanje. Morda pa ste že uporabniki tovrstnega ogrevanja. Ne glede na to, ali za tovrstno obliko ogrevanja slišite prvič ali pa ste že njeni uporabniki, vas vabimo, da preberete tale zelo koristen prispevek. V njem vam bomo najprej povedali, zakaj je IR ogrevanje izjemno dobra odločitev in kako IR paneli sploh delujejo.

Zakaj je IR ogrevanje vašega doma pametna odločitev?
Oznaka IR pomeni infrardeče valovanje. Infrardeča svetloba se v resnici nahaja povsod okoli vas, je pa vsekakor ne morete videti, ker je povsem neviden del spektra. Lahko rečemo, da je naravna oblika prenosa toplote. Tudi sonce oddaja velike količine toplotne energije v obliki IR valovanja. Tovrstno valovanje oddajate tudi sami, saj smo že povedali, da se to valovanje nahaja povsod okoli vas.

V zadnjem času je bilo narejenih kar nekaj zelo pomembnih raziskav v povezavi s to obliko ogrevanja. Prav vse raziskave pa so pokazale izjemne pozitivne učinke tega ogrevanja. Posledično se IR valovanje oziroma IR toplota ne uporablja samo za ogrevanje, temveč vse pogosteje tudi za zdravstvene, terapevtske in industrijske namene.

IR paneli in njihovo delovanje
Znano je, da IR paneli pretvorijo kar 95 % električne energije v toploto. Velika količina vložene električne energije se prenese s pomočjo IR valovanja. Z njeno pomočjo objekti oziroma predmeti kumulirajo energijo, nato jo oddajajo nazaj v prostor. Določena količina energije se porabi za segrevanje meduka zraka, določena količina pa se je prenese na predmete v okolici. Ti pa potem ponovno oddajajo IR valovanje v prostor oziroma okolico.

IR paneli ogrevajo predmete v svoji neposredni okolici. Pri tem ne mislimo samo na predmete, temveč tudi na stene in vsa živa bitja.
Zrak se v času ogrevanja z IR paneli manj vrtinči, obenem je v prostoru bistveno manj vlage, ki je pogosto odgovorna tudi za nastalo plesen. Sodobni IR paneli so prekriti s prav posebnimi keramičnimi premazi, ki še bolj zmanjšajo plesen in vlago v prostoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *